-0%
Juhani Nagy János (1953- ) e regénye 2006-ban második díjat nyert a Debrecen városa által meghirdetett Csokonai regénypályázaton. A mű debreceni szerzője jó néhány kötettel mutatkozott már be az olvasók előtt, ez a regénye azonban valamennyi közül kiemelkedik.
Iparkodtam, ahogy tudtam - jelezte baráti körének a pályázati határidő szorítását még éppen hogy lebíró, de a szervezetét megtámadó daganatos betegséggel mind a mai napig küzdő szerző.
A költő halála napján indítja történetét, innen indul a modern mese, visszafelé kanyarogva, napjainkig eljutva, mintegy, úgy Csokonai életében, mint a történelemben. A regény alapötlete, hogy Hatvani István tudós professzor kigyógyítja halálos betegségéből a magyar felvilágosodás legnagyobb költőjét, s titokban élik tovább kalandokkal teli életüket. A "kalandregény" szervesen kapcsolódik Debrecen történetébe és történelmébe, Csokonai Vitéz Mihály élettörténete pedig a cívis város krónikájának elidegeníthetetlen részévé válik. A költő és kortársai sorsán keresztül betekinthetünk Debrecen hajdani életébe, konyháiba és fazekaiba, képet kapunk a város utcáiról és tereiről éppúgy, mint polgárainak portáiról, jellegzetes figuráiról, tudós orvosainak praxisáról, papjairól és politikusairól. Juhani ismeri a művelődéstörténeti adatokat, jól bánik a Csokonai korára jellemző nyelvvel, és ízes stílusban ötvözve helyezi az olvasó kezébe.
A Mihály könyve több mint kifogástalanul megírt és szerkesztett mű: kórkép, és vendégszövegeivel is együtt történelmi tabló. A regény kiadásával nemcsak az író, de maga a város, de szülővárosa, Debrecen is több és gazdagabb lesz. (Nagy Bandó András) (17/5)
Ár: 600 Ft    
Megtakarítás: 0 Ft, azaz 0 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

- g

Méret:

140x202x25

Oldal:

240 oldal

Kötésmód:

ragasztott keménytáblás

ISBN:

9638745620

Kategória:

Kalandregény

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Mihály könyve

Eredeti ár:

600 Ft (megtakarítás: 0 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek