Források
-20%
"Az 1989-ben felgyorsult politikai rendszerváltás harcaiban az 1989 előtti történések mindegyre aktuális érvelésekben jelennek meg. Ilyen helyzetben a történettudományra nagy felelősség hárul: a társadalmi józanság, sőt a kijózanítás szerepe vár rá. Mert szükség van mértékadó állásfoglalásokra, tényeken alapuló múltszemléletre.
Keresni kell ugyanis a választ, hogy honnan jöttünk, de arra is, hová jutottunk. Látni kell, hogy egész 1945-1990 közötti történelmünket, a korszak szereplőinek mozgásterét a szovjet megszállás és a szovjet zóna politikai rendszerének jelenléte, ténye határozta meg. És látni kell, hogy a megszállás megszűnte, a politikai rendszerváltás után milyen rendszerre váltottunk, és milyen életkereteket alakítottunk ki magunknak egy másik világrendszerben.
Társadalmi felelőssége az adófizetők pénzén fönntartott kutatóintézeteknek, hogy a hektikus, napi politikai ütközésekben a józansághoz alapot szolgáltató adatszerűséggel szóljanak a mába húzódó történelmünkről.
Az MTA Történettudományi Intézete a fentebbi megfontolásokból sorozatot indít Magyarország és a magyarság második világháború utáni történelmének tárgyköréből. A sorozatnak két osztálya van: A) Forráskiadványok; B) Adattárak.
E kötetek bemutatják a szovjet megszálláson belül nyílott különböző irányú mozgástereket, a magyar állam kulturális-politikai önállóságának korlátozását, illetve önállósulásának (vagy az önállósulás hiányának) történelmét. Tárgyuk az államok között kialakult tényleges politikai, gazdasági, kulturális és ezek függvényében az emberi-individuális kapcsolatok teljessége." (Részlet Glatz Ferenc sorozatbevezetőjéből.)
Ár: 5 360 Ft    
Megtakarítás: 1340 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Nem rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

1500 g

Méret:

180 x 245 x 49

Oldal:

962 oldal

Kötésmód:

cérnafűzött kötött

ISBN:

9639627284

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Magyar-amerikai kapcsolatok 1945-1989

Eredeti ár:

6 700 Ft (megtakarítás: 1340 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek