Művészet a szocializmus romjain
-20%
"A rendszerváltozás óta eltelt időszak, a közelmúlt hazai és kelet-európai művészeti folyamatai­val számot vetni nem mindennapi feladat, hiszen nincs meg hozzá a megnyugtató történeti táv­lat, amely az idő múltával szerkezetet ad az eseményeknek, összefüggésbe helyezi a különböző jelenségeket. A szóba kerülő személyek is zömmel köztünk vannak, a személyes érintettségek és érzékenységek finom hálózata ezért rendkívüli körültekintést igényel.
Mégis nincs érdekfeszítőbb művészettörténeti feladat annál, mint amikor valaki előremerész­kedik, és mások által járatlan terepre érve újszerű gondolatokra és felvetésekre nyitottan, a ka­nonizálatlan értékekre érzékenyen lát munkához.
András Edit elméleti és kritikai tevékenysége az utóbbi években a felbomlott keleti blokk posztszocialista művészetére fókuszált. Írásai a változások természetrajzát adják, a változás különbö­ző aspektusait járják körül. Ezekből a "nézőpont-szeletekből" összeállítható a teljes panoráma.
Ahhoz, hogy a hazai, és általában a posztszocialista országok művészete élő nemzetközi kö­zegre találjon, a művészeknek és a kritikusoknak, művészettörténészeknek is egyszerre kétfelé kell figyelniük: "kifelé", a globális színtéren zajló folyamatokra és "befelé", a lokális szcéna jelen­ségeire. András Edit írásainak jellemzője, hogy bennük e folytonos és következetes "kétfelé fi­gyelés" eredményei érhetők tetten. Ezen a horizonton megférnek egymással a különböző néző­pontok és kontextusok, melyek nincsenek "kijátszva" egymás ellen, hanem erősítik, magyaráz­zák egymást.
Az elméleti problémákat esettanulmányok viszik művészet-közelbe, melyek módszertani szempontból is például szolgálhatnak teória és praxis összeegyeztethetőségére.
A kötet nemcsak a gyakorló szakmabeliek olvasmánya lehet, hanem a művészeti pályára ké­szülők számára is segítséget nyújthat a tájékozódásban, a kortárs művészeti diskurzus termé­szetének megértésében." (Andrási Gábor)
Ár: 3 040 Ft    
Megtakarítás: 760 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

780 g

Méret:

167 x 240 x 23

Oldal:

331 oldal

Kötésmód:

cérnafűzött kötött

ISBN:

9634465065

Kategória:

Művészetek

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Kulturális átöltözés

Eredeti ár:

3 800 Ft (megtakarítás: 760 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek