A Barça és a katalán függetlenség
-20%
A Barça ma talán a legjobb focicsapat a világon. Guardiola, Messi, Iniesta, Xavi, Piqué és a többiek nevét azok is hallották már, aki nem követik szorosan az európai topfutball eseményeit. Azt is sokan tudják, hogy az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején Kubala, illetve az Aranycsapatból Kocsis és Czibor a Barça nagy sztárjai voltak. Az is ismert, hogy a mai Barça magán viseli a focitörténet egyik legnagyobb alakja, a holland totális futball szupersztárja, Johan Cruyff keze nyomát, aki játékosként és edzőként is mélynyomot hagyott a klubon, és az ő tanítványa volt Guardiola. Az viszont sokkal kevésbé, hogy a Barça mennyire összefonódik a katalán függetlenség ügyével, méghozzá egészen a kezdetektől, a 20. század eleje óta, és hogy mekkora a politikai forrongás arrafelé mostanában - korszakos, történelmi változások várhatók. Ezeket az összefüggéseket mutatja be ez az izgalmas könyv jól érthetően és sok képpel illusztrálva, sok érdekes és váratlan összefüggést, tényt felsorakoztatva.

Katalóniában a futball több mint egy sport, és a Barça is több mint egy klub, ahogy a jelmondata is mondja: Més que un club. Társadalmi, nemzeti ügy, amely többek között kifejezi az itt élők nemzeti identitását.
A könyv a témát a katalán önazonosság erősítésében kulcsszerepet játszó FC Barcelona történetén keresztül mutatja be az alapítástól kezdve a Franco-diktatúra időszakán, illetve a demokrácia és katalán autonómia évtizedein át, egészen máig kísérve az eseményeket.
A másik pólust, a katalánnal szemben álló többségi spanyolok nemzeti identitását a két ősi rivális jelképezi: a fővárosi Real Madrid és helyi szinten a Katalóniában letelepedő spanyol ajkúak csapata, az Espanyol.
A könyv kitér a baszk nemzettudat és a futball szoros kapcsolatára is, főként az Athletic Bilbao és a Real Sociedad példáján keresztül.

Ez a sok képpel illusztrált könyv nem csupán a foci iránt érdeklődők számára izgalmas olvasmány.
Ár: 4 160 Ft    
Megtakarítás: 1040 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

840 g

Méret:

156 x 215 x 21

Oldal:

384 oldal

Kötésmód:

cérnafűzött kötött, védőborító

ISBN:

9630596466

Kategória:

Sport

Sorozat:

-

Eredeti cím:

FC Katalónia

Eredeti ár:

5 200 Ft (megtakarítás: 1040 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek