A boszorkányszombat megfejtése
-20%
Az Éjszakai történet a demonológia modern kézikönyve; három nagy fejezete három különböző módszerű vizsgálódást kapcsol egybe.
Az első rész új történelmi magyarázatot keres arra, hogy miként került a késő középkorban a boszorkány figurája mindenféle balszerencse-magyarázat középpontjába, hogyan lett a boszorkány a "legvonzóbb bűnbak", vagyis hogyan alakult ki a néphitben az ördöggel szövetkező boszorkány képzete. A korábbi magyarázatok az eretnekekkel szemben kidolgozott inkvizíciós sztereotípiáknak a népi babonák ellen fordításáról, illetve a késő középkori nőellenesség következményeiről szóltak. Ginzburg mindezt újabb és meggyőzőbb adalékokkal egészíti ki: az összeesküvéssel vádolt zsidók és a leprások elleni 1321-es üldözési hullám, valamint az 1348-as nagy pestis utáni zsidóüldözések, a zsidók és szaracénok közt feltételezett keresztényellenes összeesküvésvád társadalom-lélektani és eszmetörténeti következményeit elemzi. A továbbiakban számos nemrég előkerült dokumentum alapján azt taglalja, hogy a boszorkányszombat képzete tulajdonképpen csak a XV. század első felében, az Alpok vidékén áll össze abban a formában, ahogy a szakirodalom tárgyalja.
A könyv második része összehasonlító elemzés. Az antik mitológiából, a termékenységvarázslással foglalkozó ambivalens női istenalakokból kiindulva az európai néphitben felbukkanó varázslófigurákat és hiedelmeket tekinthetjük át a középkortól napjainkig (az izgalmas panorámában a magyar táltosnak is kitüntetett szerep jut). Ginzburg a boszorkányszombat hiedelmét végső soron az eurázsiai néphit samanisztikus szubsztrátumából eredezteti.
A harmadik részben egy újabb metodológiai fordulattal az összehasonlító mitológiakutatás legtágabb köreire terjeszti ki vizsgálódását a szerző. Itt többek közt a halottak világába tett utazás történetéről, a sántaság antik mitológiában megfigyelhető jelentéseiről, a Hamupipőke-történet sok-sok változatáról olvashatunk lenyűgöző elemzéseket. (12/3)
Ár: 1 856 Ft    
Megtakarítás: 464 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

- g

Méret:

24 cm x 16 cm

Oldal:

451 oldal

Kötésmód:

Fűzött kemény papírkötés

ISBN:

963-07-7239-6

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Éjszakai történet

Eredeti ár:

2 320 Ft (megtakarítás: 464 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek