-20%
Weöres Sándor életművében színjátékai kiemelt jelentőséggel bírnak; tehetségének közel azonos fontosságú kifejezési formája a líra és a dráma.

Színműírói tevékenységét is a rendkívüli formagazdagság jellemzi, sokféle műfajban kipróbálja magát, de alapvetően két típusba sorolhatóak alkotásai. A történelmi, mitológiai távlatokba helyezett drámai-filozofikus művei váltakoznak a népi humorra, hagyományokra, a mozgékony fantázia szárnyalására alapozott, elbűvölő mesejátékaival. Sokszor persze ezek az elemek keverednek egymással, s éppen ez az egymásba-játszás adja meg Weöres művészetének egyéni ízeit.

Az életműsorozat most megjelenő kötete ismert és játszott darabjait adja közre az 1938-ban írt Theomachiától az 1968-as Kétfejű fenevadig, megmutatva műfaji, hangulati, nyelvi sokszínűségét, gondolati gazdagságát. A kiadvány újdonsága néhány, a hagyatékban és közgyűjteményekben fennmaradt, kötetben kiadatlan báb- és mesejáték, librettó, jelenet, valamint drámatöredék, mely segíti az olvasót a weöresi színjátékírói műhely jobb megismerésében.

Ez a műhely sok remekművet hozott létre, s e művek mondanivalója ma is aktuális. A költő „A kétfejű fenevad” vígszínházi színlapjára írt versével így üzen az utókornak:

Színházba járni – vajjon korszerű még
a film és televízió korában?
vagy csak múlthoz kapcsolódó hűség,
jelmezpróba díszlettel telt szobában?

Ó nem! Eleven szobor, eleven kép,
amilyen nincs a masinériában!
Itt a rút köznap s itt az álmodott szép:
a színfalak közt két külön világ van. (12/5)
Ár: 3 194 Ft    
Megtakarítás: 798 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Nem rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

- g

Méret:

152 * 222 mm

Oldal:

496 oldal

Kötésmód:

-

ISBN:

978 963 227 267 2

Kategória:

Irodalom

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Egybegyűjtött színjátékok

Eredeti ár:

3 992 Ft (megtakarítás: 798 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek