1945-1989
-20%
Tabajdi Gábor, a Budapest a diktatúrák árnyékában című nagy sikerű történelmi útikalauz szerzője új kötetében ezúttal annak eredt a nyomába, hogy a pártállami titkosszolgálatok miként hálózták be keresztül-kasul a főváros szövetét, Budapest köztereit és épületeit. Tabajdi "kis magyar topográfiája" ismert és ismeretlen helyszíneket gyűjt egybe az állambiztonság központi épületeitől kezdve a szigorúan titkos objektumokon és konspirált ingatlanokon át egészen a nemzetközi kémjátszmák és állambiztonsági akciók helyszíneiig. A szerző virtuális sétáin sokszor jól ismert környékeken járunk, mégis egy egészen másfajta Budapest tárul fel az olvasók előtt: a könyvben alkalmazott perspektíva azt érzékelteti, hogyan látták és láttatták a várost a titkosszolgálatok munkatársai.
A szerző rámutat: a különböző rezsimekhez kötődő politikai rendőrségek nemcsak a korszak sorsfordító eseményeit alakították, hanem az itt élők mindennapjaira is hatást gyakoroltak. Megfigyelők és megfigyeltek ugyanazokat a városi tereket használták, és történeteik gyakran a legváratlanabb módokon fonódtak egybe. A könyv szócikkei esetenként arra is rávilágítanak, hogy a hatalom miként alakította, befolyásolta a városi terek használatát, és ez a törekvése hogyan szolgálta a mindennapokban a rendszer társadalomformáló elképzeléseit.
A térképeket is tartalmazó, valódi útikalauzként is forgatható könyv remek kiindulópont lehet hosszabb-rövidebb fővárosi sétákhoz, és arra ösztönöz, hogy múltunkkal szembenézve újra felfedezzük Budapestet.
Ár: 2 520 Ft    
Megtakarítás: 630 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

360 g

Méret:

143 x 200 x 16

Oldal:

256 oldal

Kötésmód:

ragasztott kartonált

ISBN:

6155492495

Kiadó:

Jaffa Kiadó

Sorozat:

-

Eredeti cím:

Budapest a titkosszolgálatok hálójában

Eredeti ár:

3 150 Ft (megtakarítás: 630 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek