Tóth Ilona tragikuma
-20%
Ötven évvel ezelott, 1957. júníus 28-án végezték ki a végzős orvostanhallgatót, Tóth Ilonát. Az ellene felhozott vád szerint a lány orvosi hivatásával visszaélve különös kegyetlenséggel, "embertelen vadállatként" meggyilkolt egy eszméletlen embert a Domonkos utcai szükségkórházban, amelynek az élére a forradalom napjaiban őt nevezték ki.

Tóth Ilona és társai a nyomozás során részletes beismerő vallomást tettek, s ezt a későbbiekben sem vonták vissza. A vita a mai napig is tart: elkövette-e Tóth Ilona a terhére rótt bűncselekményt, vagy egy olyan koncepciós perrel állunk szemben, amelynek legfőbb célja Tóth Ilona és társai ügyén keresztül a forradalom és a forradalmi ifjúság lejáratása volt.

Mi történt pontosan a Domonkos utcában november közepén? Történt-e gyilkosság, s ha igen, ki volt az áldozat, és ki volt a tettes? Kimondhatjuk-e Tóth Ilona beismerő vallomásaival szemben, hogy Tóth Ilona ártatlan?

Könyvünkben e kérdésekre egyrészt a ma fellelhető, meglehetősen hiányos és ellentmondásos dokumentumok összevetésével igyekszünk választ adni, másrészt megkíséreljük egy tágabb összefüggésrendszerben elhelyezni Tóth IIona csoportját, bemutatni cselekedeteik mozgatórugóit, felvázolni, milyen volt a történeti helyzet november 4-ét követően Magyarországon, s azt is, hogy az egyes ember, így történetünk szereplői, miként élték, élhették meg a történteket. (12/5)
Ár: 3 724 Ft    
Megtakarítás: 931 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

840 g

Méret:

B 5 250 X 175

Oldal:

502 oldal

Kötésmód:

PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

ISBN:

9789636620639

Kategória:

Történelem

Sorozat:

-

Eredeti cím:

A csalogány elszállt

Eredeti ár:

4 655 Ft (megtakarítás: 931 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek