-20%
Az „Északi oroszlán" - így szokás emlegetni a Skandináv-félszigetet. Valóban, a hatalmas félsziget alakja ugró oroszlánra (vagy tigrisre?) emlékeztet. Egyesek Európához tartozó szub-kontinensnek tekintik, és nem is állnak messze az igazságtól, mert Skandinávia, bár földrajzilag Európa része, mégis (főleg éghajlatát tekintve), attól jelentősen eltérő sajátságokkal bír.
A skandináv népek táplálkozási kultúrája jelentős mérték¬ben eltér a közép-európai szokásoktól. Ez elsősorban a sajátos éghajlati viszonyokból adódik, hiszen a rövid vegetációs idő alatt számos, nálunk megszokott zöldség és gyümölcs ott nem terem meg. Azonkívül, éppen a zordabb éghajlat miatt, többnyire az energiadúsabb ételeket kedvelik: étkezésükben a hús mellett a fő szerepet a gabonafélék és a zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, vaj) játsszák - minél északabbra megyünk, annál inkább. Általában véve igaz, hogy ételeiket a nálunk szokásosnál jóval több zsiradékkal készítik, és cukorból is többet használnak. Sőt, olyan ételekhez is adnak cukrot, amelyekhez mifelénk nem szokás.
Csirkét és pulykát kevéssé fogyasztanak, inkább a zsírosabb szárnyasokat, a kacsát és a libát (vadludat) szeretik. A vörös húsok közül a sertésen kívül a zsíros marhahúst, a birkahúst és a rénszarvast kedvelik. Halat, rákot viszont rengeteget fogyasztanak! Részint, mert ezek az országok jelentős tengeri területtel rendelkeznek, és egyik legfőbb tevékenységük a tengeri halászat, másrészt azért, mert szárazföldi területeiken rendkívüli bőségben találhatók vadvizek - folyók, patakok és tavak, szinte érintetlen állapotban, vizük tiszta, és a hidegnek (5/4)
Ár: 160 Ft    
Megtakarítás: 40 Ft, azaz 20 %

Állapot:

Rendelhető

Nyelv:

magyar

Súly:

80 g

Méret:

-

Oldal:

80 oldal

Kötésmód:

135x200

ISBN:

9639266558

Kategória:

Gasztronómia

Sorozat:

-

Eredeti cím:

100 legjobb skandináv recept

Eredeti ár:

200 Ft (megtakarítás: 40 Ft)
Legutóbb megtekintett könyvek